De Schildpad en de Haas (de volwassen versie)

Ik denk dat iedereen als kind wel eens het verhaal van de schildpad en de haas gehoord heeft. De schildpad en de haas plannen als weddenschap een hardloopwedstrijd. De haas is er van overtuigd dat hij de schildpad makkelijk gaat verslaan. Tijdens de wedstrijd wordt de ongemotiveerde haas snel afgeleid en valt zelfs in slaap. Als hij wakker wordt realiseert hij zich dat de schildpad de finish al heeft gepasseerd. De moraal van dit verhaal is dat je nooit iemand mag onderschatten. Ik heb dit verhaal vaak gehoord maar recentelijk ontdekte ik dat er in dit verhaal nog een andere metafoor zit. Deze metafoor is niet alleen het onderschatten van je tegenstander.

Ik hou van mijn werk maar ik realiseer me dat ik in een vreemde branche werk. Ik begeleid mensen met het behalen van hun fysieke doelen. Op zich niets vreemds, echter heeft mijn branche van iets heel simpels iets heel ingewikkelds gemaakt. Een branche waarin jonge trainers van 22, met alle tijd van de wereld, mannen & vrouwen van 40+, met een gezin en een drukke baan, vertellen dat ze toch even iets meer tijd moeten vrijmaken. Een branche waarin ex-topsporters en ex militair personeel bulderen dat je diezelfde 40+ wel wat meer discipline moet opbrengen. We massaal aan de HITT en cardio geslagen. We doen aan sapkuren, koud douchen, meditatie, ademhalingsoefeningen en intermitting fasting. We volgen elk nieuw dieet en zodra de vakantie, waarin we ons net even iets te veel laten gaan, is afgelopen gaan we vol aan de slag. Natuurlijk waar gehakt wordt vallen spaanders, dus neem je die blessure even op de koop toe. Je wilt resultaat toch?

We rennen, vliegen. Komen gierend tot stilstand tijdens het weekend en de vakantie. Soms iets langer als je geblesseerd raakt. Je kunt het jaar van iedereen bijna uittekenen. 1 januari gaat het gebeuren, na een vliegende start er natuurlijk wel even de wintersport. Dat is maar een kort weekje waarin we veel bewegen toch? Toch ken ik weinig mensen die niet zwaarder terug komen van deze intensieve week. Terug gekomen van de wintersport, hopelijk in een stuk, gaan we weer vrolijk verder. Tenminste tot de voorjaarsvakantie dan. Dan even 2 maanden gas geven tot de zomervakantie. Die altijd net te gezellig is, en na de vakantie opstarten duurt ook net even te lang. Als je dan de boel weer op de rails hebt dan wordt het snel donker buiten en voordat je het weet is december. Tijd om even te ontspannen. As je dit verhaal zo leest vertel mij dan nog eens keer hoe hard je met je fysieke doelen aan de slag geweest bent het afgelopen jaar. Vergeten we even de verjaardagen en gezellige weekendjes tussendoor waarin je echt even aan ontspanning toe was. Overigens ik weet dit bovenstaande geen probleem maar echt resultaat halen op fysiek vlak zit er dan vaak niet in. Terwijl ik er van overtuigd ben dat je in de periodes datje hebt getraind en op je voeding hebt gelet echt je best hebt gedaan. Een ding hebben we goed in het vizier, We zijn met zijn allen de haas uit het eeuwenoude verhaal van hier boven geworden.

Geheime eenheden gebruiken de term langzaam is snel. Verder vertellen ze ons KISS (Keep It Simple Stupid) Als dit voor geheime eenheden geldt waarom geldt dan niet voor de rest van ons. Mensen die bij ons trainen en veel resultaat halen doen iets wat de meeste van ons over het hoofd zijn. Ze zijn de schildpad. Ze maken kleine aanpassingen die passen binnen de structuur die ze hebben. Ze gebruiken krachttraining om sterker te worden, en gebruiken die extra kracht om de rest van de week meer in beweging te komen en productiever te zijn. Verder maken ze aanpassingen op het gebied van hun herstel en voeding. Dit doen ze consequent. Dat doen ze door de week, in het weekend en op vakantie. De trainingen zijn uitdagend maar brengen meer op dan dat ze kosten. Vooruitgang en veiligheid zijn DE 2 belangrijkste parameters. Trainingen zijn simpel, NIET makkelijk, zeer effectief en leiden tot gegarandeerd resultaat.

Het duurt voor veel van ons een aantal jaren voordat je je realiseert dat je wellicht wat overgewicht hebt of niet meer zo fit bent als je dacht. Geef jezelf de tijd om dat proces om te keren. Dus begin, zet stap voor stap maar stop niet. Wees een schildpad en geen haas. We weten allemaal wie er gewonnen heeft.

Chat openen
Jaap van Vossen,

Welkom bij Corpus Coaching 👋
Waar kunnen we je mee helpen?