3 basis pijlers die je naar blijvend resultaat leiden

Je besluit iets aan je gezondheid te gaan doen. Een aantal kg afvallen of eindelijk eens die 10 km hardlopen die je jezelf als leren geleden voorgenomen hebt. Je haalt je trainingskleding uit de kast en schrijft je in bij de plaatselijke sportschool. Met al je enthousiasme en ook onzekerheden stap je bij de sportschool naar binnen en maakt een begin. De 1e paar trainingen gaan goed en je probeert ook minder te eten. Je bent voor je gevoel goed op weg maar een aantal weken merk je dat de motivatie af neemt. De trainingen worden saai en je hebt niet het idee dat er iets gebeurd. Stiekem schep je toch weer wat vaker voor de 2e keer op of maakt even een extra stop bij het benzine station. In dit artikel ga ik je aan de hand van de 3 pijlers waar op sturen, vertellen waarom 90% van de mensen na een aantal weken stopt en hoe jij op een simpele manier blijvend grip kan krijgen op je gezondheid.

Pijler 1 Training en Herstel

Er is een mooie definitie die weergeeft wat trainen is: “Het doelgericht verstoren van de homeostase, in een specifieke motorische vaardigheid of een specifiek energiesysteem, met als doel een positieve adaptatie in het gewenste systeem van een individu” maar wat staat hier nu precies? Weet je nog hoe je hebt leren fietsen of auto rijden. In het begin lijkt het onmogelijk maar hoe vaker je het het probeert hoe beter je je er in wordt. Fitter/sterker worden veranderd daar niet zo veel van. Je hebt een bepaald niveau en als je dat wilt verbeteren dan doe je dat door de vaardigheid of systeem te stressen (verstoren), deze stress zorgt voor een groei(positieve adaptatie) van de vaardigheid/of systeem. Je gaat je lichaam iets nieuws leren en de tijd nemen om het lichaam aan te laten passen.

Als ik bv krachttraining terug breng naar de essentie dan gebeurd er het volgende. Ik til gewicht op en als ik dit kan zijn er 2 mogelijkheden. Of ik til een zwaarder gewicht op of ik til het zelfde gewicht meer keer op dan ik kon. Kijken we bv naar conditietraining met hardlopen als voorbeeld. Dan zijn er nog steeds 2 opties. Of ik loop langer of ik loop het zelfde stuk sneller. Als je wilt afvallen dan is de essentie dat je minder energie (voeding) tot je moet nemen dan je verbruikt (bewegen/leven). Nu zijn er talloze parameters die dit proces moeilijker maken (blessures, ziekte, geloofssysteem, aangeleerd gedrag, hormonale schommelingen, motivatie, sociale contacten, marketing van mensen die geld aan je willen verdienen enz enz) maar de basisprincipes blijven staan en het is aan jou om er achter komen hoe jouw puzzel in elkaar steekt.

Een vaak vergeten onderdeel van trainen is het herstel. Als ik het lichaam niet de kans geef om te herstellen van de training dan kan het lichaam niet op positive manier zichzelf “verbeteren”. Vaak zien we dat terug in gebrek aan resultaat of zelfs blessures. Herstel doen we in de vorm van voeding en slaap.

Het is dus cruciaal om te leren hoe JIJ moet trainen en herstellen.

Pijler 2 Voeding

Geen onderwerp in trainingsland staan zo ter discussie als voeding. Er zijn ontelbare diëten en boeken over voeding. Het bos waar ik in de 1e alinea over sprak veranderd in een oerwoud waarbij mensen langzaam wegzakken in het drijfzand van informatie en tegengestelde berichten. Toch is er 1 Universeel en wetenschappelijk vastgesteld feit. Eet ik meer calorieën dan mijn dagelijkse behoefte dan kom ik aan en eet ik minder dan mijn dagelijkse behoefte dan val ik af. En hoewel de puzzel soms wat lastig is om te ontrafelen. Hormonale schommelingen/overgang/ schildklierproblemen en noem maar op zijn onderhevig aan het feit dat een negatieve energiebalans zorg dat je af valt en een positieve energiebalans zorgt dat je aan komt.  Om je voedingspatroon aan te passen aan het doel wat jij hebt moet je de volgende 2 dingen weten.
  1. Wat krijg ik op dit moment aan energie binnen (hoeveel eet ik)?
  2. Wat moet ik binnen aan energie binnen krijgen(hoeveel het ik eten) om mijn doel te behalen.
Er zijn verschillende manieren om er achter te komen wat je aan energie binnen krijgt. Zo kun je via een app
Je voeding “tracken” Of je kunt gebruik maken via een zorgvuldig ontwikkeld en eenvoudig toe te passen hand meer systeem. Welke manier je ook gebruikt je zult moeten achterhalen hoeveel energie je binnen krijgt. In de basis werken de volgende stappen op deze manier. Kom je in gewicht aan dan eet je te veel en zul je moeten minderen tot dat je niet meer aankomt. Dit is de baseline waar je mee gaat werken. Vervolgnes ga je iets onder deze energie inname zitten. Aan de andere kant verhoog je ook iets je dagelijkse beweging. Als je dit consequent doet dan kan je niet lichaam niet anders dan gewicht verliezen

Pijler 2 Voeding

Geen onderwerp in trainingsland staan zo ter discussie als voeding. Er zijn ontelbare diëten en boeken over voeding. Het bos waar ik in de 1e alinea over sprak veranderd in een oerwoud waarbij mensen langzaam wegzakken in het drijfzand van informatie en tegengestelde berichten. Toch is er 1 Universeel en wetenschappelijk vastgesteld feit. Eet ik meer calorieën dan mijn dagelijkse behoefte dan kom ik aan en eet ik minder dan mijn dagelijkse behoefte dan val ik af. En hoewel de puzzel soms wat lastig is om te ontrafelen. Hormonale schommelingen/overgang/ schildklierproblemen en noem maar op zijn onderhevig aan het feit dat een negatieve energiebalans zorg dat je af valt en een positieve energiebalans zorgt dat je aan komt.  Om je voedingspatroon aan te passen aan het doel wat jij hebt moet je de volgende 2 dingen weten. 
1 Wat krijg ik op dit moment aan energie binnen (hoeveel eet ik)?
2 wat moet ik binnen aan energie binnen krijgen(hoeveel het ik eten) om mijn doel te behalen. 
Er zijn verschillende manieren om er achter te komen wat je aan energie binnen krijgt. Zo kun je via een app 
Je voeding “tracken” Of je kunt gebruik maken via een zorgvuldig ontwikkeld en eenvoudig toe te passen hand meer systeem. Welke manier je ook gebruikt je zult moeten achterhalen hoeveel energie je binnen krijgt. In de basis werken de volgende stappen op deze manier. Kom je in gewicht aan dan eet je te veel en zul je moeten minderen tot dat je niet meer aankomt. Dit is de baseline waar je mee gaat werken. Vervolgnes ga je iets onder deze energie inname zitten. Aan de andere kant verhoog je ook iets je dagelijkse beweging. Als je dit consequent doet dan kan je niet lichaam niet anders dan gewicht verliezen

Pijler 3 Gewoonten

Dit principe Hangt als een paraplu boven de twee eerder genoemde principes. Je kunt nog zo goed weten hoe je moet trainen en eten maar als je het niet kunt volhouden dan kan zelfs het beste trainingsschema en dieet ter Wereld je niet helpen. In principe 3 ligt de sleutel tot succes. Ons leven is eigenlijk een aaneenschakeling van gewoonten. Als we opstaan hebben we een vaste gewoonte. hoe we naar ons werk is een vaste gewoonte enz.  Het veranderen van een gewoonte is niet eenvoudig. Je Hersenen vinden verandering lastig en zullen daarom weerstand bieden. Om een gewoonte blijvend te veranderen moet je deert de 4 stappenfases van een gewoonten leren herkennen.
1 Signaal: je hersenen pikken een Signaal wat een vast patroon in de hersenen in gang zet. Denk bv aan de geur van koffie als je een ruimte binnen komt lopen 
2 Verlangen: verlangen is de motivatie in deze stappen van een gewoonten. Zonder verlangen is er geen gewoonte of veranderen. De gewoonte lijdt naar het stillen van een verlangen. Je verlangt niet naar een biertje je verlangd naar de ontspanning die het brengt. Je verlangt niet naar de tv maar je wil vermaakt worden. Je verlangt niet naar je tanden flossen maar je wil graag het gevoel van een schone mond. Verlangen wordt dus getrieerd dot een signaal. Dit kan voor iedereen anders zijn. Het geluid van een blikje frisdrank dat open gemaakt wordt kan voor iemand die dorst heeft een verlangen opwekken on te drinken. Voor iemand die net al wat gedronken heeft heeft het hetzelfde geluid een andere uitwerking. Leren wat jou signalen en de daarbij behorende verlangens zijn is zeer belangrijk in het veranderen van gewoonten.
3 Reactie: hoe reageer ik op het 2e punt. Dit is de daadwerkelijke gewoonten die we aan willen passen 
4 Beloning: De reactie wordt gevolgd door het gevoel van een beloning. Het is belangrijk om goed na te denken over wat voor beloning je wel en niet wil krijgen. 
Zodra je bovenstaande patronen gaat herkennen, kun je een plan maken om een patroon dat je wilt veranderen, aan te pakken. Hoe langer de gewoonte er is hoe lastiger is om hem te veranderen. Het is echter absoluut mogelijk om gewoonten blijvend te veranderen als je consequent bent. 
Bovenstaand zijn de 3 pijlers die je moet leren sturen om er voor te zorgen dat je je levensstijl blijvend kunt veranderen. In een reeks komende artikelen zal ik de bovenstaande pijlers verder toelichten en je directe toepasbare tips geven waar je mee aan de slag kan.
Hoe je bovenstaande moet invullen is uiteraard DE grote vraag. Wij hebben daar ruime ervaring met alle groepen uit de samenleving en kunnen snel tot de kern van jouw belangrijkste aandachtspunten komen. Wil je meer informatie neem dan vrijblijvend contact met ons. Een afspraak is snel gemaakt en hoe sneller je bij ons binnen stapt hoe sneller jij grip krijgt op je gezondheid. 
Chat openen
Jaap van Vossen,

Welkom bij Corpus Coaching 👋
Waar kunnen we je mee helpen?