3 basis pijlers die je naar blijvend resultaat leiden
Je besluit iets aan je gezondheid te gaan doen. Een aantal kg afvallen of eindelijk eens die 10 km hardlopen die je jezelf als leren geleden voorgenomen hebt. Je haalt je trainingskleding uit de kast en schrijft je in bij de plaatselijke sportschool. Met al je enthousiasme en ook onzekerheden stap je bij de sportschool naar binnen en maakt een begin. De 1e paar trainingen gaan goed en je probeert ook minder te eten. Je bent voor je gevoel goed op weg maar een aantal weken merk je dat de motivatie af neemt. De trainingen worden saai en je hebt niet het idee dat er iets gebeurd. Stiekem schep je toch weer wat vaker voor de 2e keer op of maakt even een extra stop bij het benzine station. In dit artikel ga ik je aan de hand van de 3 pijlers waar op sturen, vertellen waarom 90% van de mensen na een aantal weken stopt en hoe jij op een simpele manier blijvend grip kan krijgen op je gezondheid.
Pijler 1 Training en Herstel
Er is een mooie definitie die weergeeft wat trainen is: “Het doelgericht verstoren van de homeostase, in een specifieke motorische vaardigheid of een specifiek energiesysteem, met als doel een positieve adaptatie in het gewenste systeem van een individu” maar wat staat hier nu precies? Weet je nog hoe je hebt leren fietsen of auto rijden. In het begin lijkt het onmogelijk maar hoe vaker je het het probeert hoe beter je je er in wordt. Fitter/sterker worden veranderd daar niet zo veel van. Je hebt een bepaald niveau en als je dat wilt verbeteren dan doe je dat door de vaardigheid of systeem te stressen (verstoren), deze stress zorgt voor een groei(positieve adaptatie) van de vaardigheid/of systeem. Je gaat je lichaam iets nieuws leren en de tijd nemen om het lichaam aan te laten passen.
Als ik bv krachttraining terug breng naar de essentie dan gebeurd er het volgende. Ik til gewicht op en als ik dit kan zijn er 2 mogelijkheden. Of ik til een zwaarder gewicht op of ik til het zelfde gewicht meer keer op dan ik kon. Kijken we bv naar conditietraining met hardlopen als voorbeeld. Dan zijn er nog steeds 2 opties. Of ik loop langer of ik loop het zelfde stuk sneller. Als je wilt afvallen dan is de essentie dat je minder energie (voeding) tot je moet nemen dan je verbruikt (bewegen/leven). Nu zijn er talloze parameters die dit proces moeilijker maken (blessures, ziekte, geloofssysteem, aangeleerd gedrag, hormonale schommelingen, motivatie, sociale contacten, marketing van mensen die geld aan je willen verdienen enz enz) maar de basisprincipes blijven staan en het is aan jou om er achter komen hoe jouw puzzel in elkaar steekt.
Een vaak vergeten onderdeel van trainen is het herstel. Als ik het lichaam niet de kans geef om te herstellen van de training dan kan het lichaam niet op positive manier zichzelf “verbeteren”. Vaak zien we dat terug in gebrek aan resultaat of zelfs blessures. Herstel doen we in de vorm van voeding en slaap.
Het is dus cruciaal om te leren hoe JIJ moet trainen en herstellen.
Pijler 2 Voeding
- Wat krijg ik op dit moment aan energie binnen (hoeveel eet ik)?
- Wat moet ik binnen aan energie binnen krijgen(hoeveel het ik eten) om mijn doel te behalen.